Direct spre continut
Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei

În Finlanda toate familiile sunt tratate în mod egal - Ambasada Finlandei la Bucureşti : Actualitati

AMBASADA FINLANDEI la Bucureşti

Ambasada Finlandei
Strada Atena 2 bis, Bucuresti 011832, Romania
Tel. +40-21-230 7504
E-Mail sanomat.buk@formin.fi
Română | English | Suomi | Svenska
Caracter normalCaracter mai mare
 
Stiri, 23.02.2017

În Finlanda toate familiile sunt tratate în mod egal

Finlanda este un stat de drept unde serviciile de protecție a copilului funcționează în baza legilor și tratatelor internaționale.  Serviciile finlandeze de protecție a copilului nu plasează copiii în custodia statului și nici nu îi pun în plasament pe criterii legate de naționalitate sau fără motive întemeiate.

Principiul confidențialității este un element important în legislația ce ține de serviciile sociale. Ca atare, serviciile de protecție a copilului nu au voie să divulge în mass-media informații despre cazuri particulare.

Sprijinul și asistența sunt oferite în timp util

In general, familiile primesc în Finlanda susţinere de la serviciile sociale și de la serviciile de sănătate, sau de la centrele dedicate sănătăţii copiilor. Serviciile de protecție a copilului nu fac parte din acest sistem social general și nu intervin decât dacă sănătatea sau dezvoltarea normală a copilului este pusă în pericol.  

Serviciile de protecție a copilului sunt deseori asociate cu teama că respectivul copil va fi luat de lângă părinți. Principiul de bază al legislației finlandeze privind protecția copilului este că, în cazul în care serviciile de protecție a copilului trebuie să intervină în probleme de familie, se va alege calea cea mai ușoară. Întotdeauna serviciile de protecţie a copilului încearcă să ajute copilul în așa fel încât acesta să poată locui în continuare în căminul său, alături de familie.

Cele mai frecvente cazuri cu care se confruntă serviciile de protecție a copilului sunt probleme de sănătate mintală, fie ale copilului, fie ale părinților, abuzul de substanţe sau violența. În Finlanda, pedepsele fizice aplicate copilului sunt interzise prin lege. Copilul poate fi plasat în custodia statului în regim de urgență doar în cazul în care condițiile de acasă pun în pericol sănătatea sau dezvoltarea sa. Plasarea copilului în custodia statului, ca măsură de urgenţă, se face doar atunci când nu există alte posibilități de a asigura siguranța și confortul copilului.

Plasarea copilului în custodia statului este ultima opțiune
 
Plasarea copilului în custodia statului reprezintă întotdeauna ultima opțiune, la care se recurge numai dacă este absolut necesar pentru  protejarea copilului. În cazul în care părțile se opun plasării copilului în custodia statului, decizia nu poate fi luată de către serviciile sociale locale, ci doar de către o curte administrativă. Decizia de plasare în custodia statului trebuie întotdeauna argumentată temeinic. În cazul în care există suspiciuni că s-a produs o eroare sau o nedreptate, se poate face apel în instanţă împotriva acestei decizii.
 
Dacă nu sunt de acord cu decizia serviciilor sociale privind plasarea copilului în custodia statului, părinții sau tutorii copilului au dreptul să facă apel la curtea administrativă.  Dacă decizia de plasare în custodia statului a fost luată de curtea administrativă, se poate face apel la Curtea Supremă Administrativă.

 Orice persoană care beneficiază de servicii sociale în Finlanda și care este nemulțumită de serviciile primite sau de felul în care a fost tratată, poate înștiința oficiul care oferă respectivele servicii sociale sau poate face o plângere către Agenția Administrativă Regională.

În cazul în care plasarea în custodia statului este necesară,  serviciile de protecţie a copilului acordă sprijn atât copiilor, cât și părinților. Nu se caută vinovați, ci modul în care asistenții sociali ar putea ajuta familia. Dacă problemele identificate sunt soluţionate, copilul poate merge înapoi la familia sa.

Tipareste aceasta pagina

Actualizat 23.02.2017


© Ambasada Finlandei la Bucureşti | Despre site | Coordonate ambasada